Türkiye: T3 Vakfı’nın Çiğdem Toker’e Karşı Açtığı Tazminat Davasının Görülmesine Devam Edildi

Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 15 Ekim, 2020
Available in: 🇬🇧  English

T3 Vakfı'nın Sözcü yazarı Çiğdem Toker'e açtığı tazminat davasıyla ilgili bugün üçüncü duruşma görüldü.

Davaya konu olan yazıya göre, İBB bütçe raporlarında belediyenin 2018 yılına kadar nakdi ve ayni desteklerinin bilançosunda Cumhurbaşkanı’nın yakınları tarafından yönetilen Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik ve Eğitim Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Türkiye Gençlik Vakfı ( TÜGVA) ve Türk Teknoloji Ekibi Vakfı (T3 Vakfı)’na 170 milyon TL’ye yakın nakdi yardım yapıldığı, çocuk istismarı iddiaları ile gündeme gelen Ensar Vakfı’na ise 29 milyon TL yardım yapıldığı belgeleniyor. Çiğdem Toker hakkında şikayette bulunan T3 Vakfı iddiaları reddederken gazeteciden 80.000 TL manevi tazminat talep etmekte.

Yazının yayınlanmasının ardından 12 Şubat 2019'da T3 Vakfı'nın avukatları Abdullah Demircan ve Serkan Kaya, İstanbul Küçükçekmece Asliye Hukuk Mahkemesi'ne tazminat talebinde bulunmak üzere şikayet dilekçesi sundu. Dilekçede ayrıca, "Bu makaleyi kaleme alan gazetecinin ve yazısını yayınlayan editörlerin vatanseverliğini sorgulamak gerekiyor." ifadelerine yer verildi.

Son duruşmada yargıç, tanıkların mahkemede dinlenmesini talep etmişti. Bugün duruşmaya tanık olarak katılan T3 vakfı kurucu yöneticisi, yaptığı açıklamada "T3 vakfı daha önce hiçbir kurumdan bağış kabul etmedi" dedi. Çiğdem Toker, kurucu yöneticinin davaya taraf olduğu ve tanık olarak değerlendirilmeyeceği için tanık beyanlarını reddederken, “yazısının hiçbir yerinde vakfın yardım veya bağış aldığına ilişkin bir ifade bulunmadığını” söyledi.

Hakim, Çiğdem Toker'in avukatının tanık dinlenmesine ilişkin taleplerinin sonraki celsede değerlendirilmesine karar verirken, savunmanın tanık ifadesine karşı yazılı ifadelerini vermesi için duruşmayı 18 Şubat'a erteledi.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazetecinin kamuoyunu bilgilendirmek için gazetecilik görevini yerine getirmesi nedeniyle hakkında dava açılmasını kınıyor. Manevi tazminat talepleri, Türkiye'de basını susturmak ve baskı altına almak isteyenlerin son dönemde sıkça başvurduğu yollardan biri. Yargı makamlarından, halkın bilgi edinme ve ifade özgürlüğüne saygı göstermelerini talep ediyoruz.

...

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.

press@womeninjournalism.org

 

The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Russia: CFWIJ Condemns The Arrest And Online Harassment Of Ekaterina Ishchenko

Next
Next

Turkey: Third Hearing On The Compensation Case Against Çiğdem Toker Was Held Today