Türkiye: Taraf Gazetesi Davasından Yine Karar Çıkmadı

Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 21 Ocak, 2022
Available in: 🇬🇧 English

21 Ocak 2021, İstanbul - Kapatılan Taraf gazetesinin eski yöneticisi Yasemin Çongar'ın yargılandığı dava 38’inci kez ertelendi. Mahkeme, Mehmet Baransu’nun tutukluluğunun devamına hükmederek bir sonraki duruşmayı 4 Mart 2022 tarihine erteledi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak altı yıldır karara ulaşmayan hukuki sürecin adil bir yargılama ile sonuçlanmasını diliyoruz. Türk yetkililerden gazeteciliğin suç olmadığını tekrar hatırlatıyor, yargılanan gazetecilerin beraatını talep ediyoruz.

Kapatılan Taraf gazetesinin eski yöneticileri Yasemin Çongar, Ahmet Altan ile çalışanları Yıldıray Oğur ve Mehmet Baransu’nun, Genelkurmay’a ait “Egemen Harekât Planı” adlı gizli belgeyi yayınlamaları iddia edilerek haklarında “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin, ifşa ve imha etme” suçlamasıyla yargılandıkları davanın 38’inci duruşması bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Bugün görülen duruşmaya Yasemin Çongar'ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu ve diğer sanıkların avukatları katıldı. 18 Ekim 2022 tarihli duruşmada Mehmet Baransu ve avukatları, mahkemenin tarafsızlığını yitirdiği ve adil yargılama yapmadığı gerekçeleriyle reddi hakim talebinde bulunmuş, talep mahkemece reddedilmişti. Bugün, reddi hakim talebini inceleyen İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de talebi reddettiği duruşmada bildirildi. Kasım ayında görülen duruşmada reddi hakim talebinin değerlendirmesinin beklenmesine karar verilmişti. 

Esas hakkında savunma yapan avukat Figen Albuga Çalıkuşu müvekkilleri Yasemin Çongar ve Ahmet Altan’ın iddia edilen ‘Egemen Harekat Planı’ndan haberleri olmadığını söyledi. Avukat Çalıkuşu, belgenin Genelkurmay tarafından imha edildiğini açıklamasına rağmen iddia makamının söz konusu iddiaya dayanarak mütalaasını sunduğunu vurguladı. 

P24’ün aktardığına göre, Figen Çalıkuşu yaptığı savunmada, “Savcının müvekkillerimin beraatini istemesi hem yasal görevi hem de sorumluluğu. Savcıların hayali senaryolar kurmak gibi bir görevi yok; delilin suç ilişkisini kurup ispat etme yükümlülüğü var.” ifadelerini kullandı. Gazeteci Yasemin Çongar ve Ahmet Altan’ın gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılandığını belirten Çalıkuşu, “2008’de imha edildiği söylenen bir plan 2010’da nasıl çalınabilir? Gerçek olduğu saptanmayan, kaynağı belli olmayan, yayınlandığına dair bir delil olmayan bir suçtan cezalandırılmaları isteniyor. Dosya içindeki delilleri görmezden gelerek hazırlanan mütalaayı kabul etmeniz bu delilleri sizin de görmezden gelmeniz hukuksal skandal olur.” şeklinde devam ederek, mahkeme heyetinden gazetecilerin beraatini talep etti. 

Diğer sanıkların esas hakkında yaptığı savunmaların ardından mahkeme ara kararını açıkladı. Mahkeme Mehmet Baransu’nun tutukluluğuna karar vererek bir sonraki duruşmayı 4 Mart 2022 tarihine erteledi. 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Türk yetkililere talebimizi yineliyoruz. Altı yıldır sonuca ulaşmamış yargılama sürecinin derhal aydınlığa kavuşturulmasını talep ediyoruz. Yasemin ve diğer gazeteciler sadece gazetecilik faaliyetlerini yerine getirdikleri için hakim karşısına çıkarılıyor ve asılsız suçlamalarla yargılanıyor. Gazetecileri susturmak ve sindirmek amacıyla uzun süredir devam eden yargılamalar ve yasal tacizler, Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğuna dair iddialara gölge düşürüyor. Bu nedenle gazeteciler derhal beraat etmelidir.  Gazetecilik suç değildir.

 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Turkey: CFWIJ Demands Journalist Sedef Kabaş’s Immediate Release

Next
Next

Turkey: Court Announces Interim Decision, No Relief For Yasemin Çongar In Six-year-long Trial