Türkiye: Kürt Gazetecilere Yönelik Şiddet Artarak Devam Ediyor — CFWIJ Basına Yönelik Devlet Baskısını Kınıyor

Yer: Türkiye, Antalya
Tarih: 14 Nisan, 2023
Available in: 🇬🇧 English

Önce 10 aydır tutuklu olan gazeteciler hakkında iddianame hazırlandı, sonra Mezopotamya Ajansı muhabiri Dilan Akyol gözaltına alındı. CFWIJ, Kürt gazetecilere ve medya kuruluşlarına yönelik bu baskıyı kınıyor.

Mezopotamya Ajansı muhabiri Dilan Akyol 14 Nisan’da evinden ayrıldığı esnada polis tarafından gözaltına alındı. Antalya Adliyesi’ne sevk edilen Akyol’un, 2016’da yaptığı haberler gerekçe gösterilerek "terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla ifadesi alındığı öğrenildi. Savcılığa ifade veren Akyol daha sonra serbest bırakıldı.

10 aydır tutuklu bulunan Kürt gazetecilerin iddianamesi hazırlandı

Gazeteciler Elif Üngür, Neşe Toprak, Remziye Temel ve Safiye Alagaş ve 14 diğer gazeteci 8 Haziran 2022'de evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmıştı. 8 günlük gözaltı sürecinin ardından tutuklanan gazeteciler hakkında 10 ay sonra iddianame hazırlandı ve kabul edildi. İlk duruşma 11 Temmuz’da görülecek.

Örgüt üyesi olmakla suçlanan gazetecilerin yaptıkları haberler, haber kaynaklarıyla yaptıkları görüşmeler ve yaptıkları haberler suç unsuru sayıldı. Remziye Temel’in haber kaynaklarıyla ve röportaj yapacağı kişilerle telefonda yaptığı görüşmeler de iddianamede yer aldı. Gazetecilerin 8 Mart Dünya Kadınlar günü, Nevruz gibi özel günlerde yaptıkları haberler de örgüt propagandası kapsamında değerlendirildi.

Kürt gazetecilere yönelik sistematik saldırı devam ediyor

CFWIJ’in kadın gazetecilere yönelik en çok şiddet vakası kaydettiği ülke olan Türkiye’de Kürt gazetecilere uygulanan sistematik baskı dikkat çekiyor. Özellikle son yıllarda Kürt gazeteciler hakkında birden fazla dava açılması, gerekçe gösterilmeden gazetecilerin gözaltına alınması ve evlerine yapılan polis baskınları gazetecilerin doğrudan hedef haline geldiğini gösteriyor. 

2022 yılında Mezopotamya Ajansı, Jinnews ve ETHA haber ajansında çalışan en az 43 kadın gazeteci gözaltına alındı, evleri basıldı ve haklarında dava açıldı. Bunlardan 4’ü 10 aydır tutuklu. Bu yıl henüz Nisan ayında bu medya kuruluşlarında çalışan en az 6 kadın gazeteci gözaltına alındı ve haklarında davalar açıldı. 

CFWIJ olarak belli medya kuruluşlarına çalışan gazetecilerin hükümet tarafından defalarca hedef alınmasını kınıyoruz. Ülkedeki gazeteciler, etnik kimlikleri gözetilmeksizin özgürce mesleklerini yerine getirebilmelidir. Gazetecilik suç değildir.

 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Turkey: Increase in Violence Against Kurdish Journalists — CFWIJ Condemns State Oppression on the Press

Next
Next

Guyana: State-Affiliated Trolls Discredit And Intimidate Davina Bagot | CFWIJ Demands Authorities Stop Harassment