Türkiye: Çiğdem Toker’in SLAPP Davasında Karar; Mahkeme Gazetecinin 30 Bin TL Tazminat Ödemesine Hükmetti

Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 31 Mart, 2022
Available in: 🇬🇧 English

Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker’e karşı T3 Vakfı’nın 80 bin TL manevi tazminat talebiyle açtığı davanın sekizinci duruşması bugün İstanbul’da görüldü. Mahkeme gazeteci Çiğdem Toker’in 30 bin TL tazminat ödemesine karar verdi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Türk yetkililere gazeteciliğin suç olmadığını hatırlatıyor, Çiğdem Toker’e verilen cezayı kınıyoruz.

Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in “İBB’den Vakıflara Hizmet Raporu” başlıklı haberine yönelik Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın (T3 Vakfı) 80 bin TL manevi tazminat talebiyle açtığı davanın sekizinci duruşması Küçükçekmece 10. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü. 

Bugünkü duruşmaya gazeteci katılmazken, avukat Fahri Emeksiz hazır bulundu. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nden (MLSA) Barış Kop’un aktardığına göre, avukat Emeksiz, gazetecinin yazdığı haberin basın mevzuatına göre görünür gerçeğe uygun habercilik için yeterli olduğunu söyledi. Davaya konu edilen haberin daha önce belediye meclisinde görüşüldüğünü vurgulayan avukat Emeksiz, konunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi tutanaklarına da geçirildiğini aktardı. Avukat Emeksiz, basın özgürlüğü kapsamında mahkemeden davanın reddini talep etti. 

Avukat Emeksiz’in ardından söz alan T3 Vakfı avukatı Burçin Altan ise gazeteci Çiğdem Toker’in habere konu olan bilginin araştırma yükümlülüğünün yerine getirilmediğini,  gazetecilik ilkelerine aykırı davrandığını öne sürerek gazetecinin “haksız fiili nedeniyle tazminata mahkum edilmesini” istedi.

Ara vermeden duruşmaya devam eden mahkeme gazeteci Çiğdem Toker’in T3 Vakfına 30 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Gazetecinin cezalandırılmasına konu olan yazıda, İBB bütçe raporlarında belediyenin 2018 yılına kadar kaydedilen nakdi ve ayni desteklerinin bilançosunda Cumhurbaşkanı yakınları tarafından yönetilen vakıflara 170 milyon TL’ye yakın nakdi yardım yapıldığı ortaya çıkmıştı. Vakıflar arasında, Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik ve Eğitim Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Türk Teknoloji Ekibi Vakfı (T3 Vakfı) bulunuyordu. Bütçe raporlarında ayrıca çocuk istismarı iddiaları ile gündeme gelen Ensar Vakfı’na da 29 milyon TL yardım yapıldığı söylenmişti.

Yazının yayınlanmasının ardından 12 Şubat 2019'da T3 Vakfı'nın avukatları Abdullah Demircan ve Serkan Kaya, İstanbul Küçükçekmece Asliye Hukuk Mahkemesine tazminat talebinde bulunmak üzere şikayet dilekçesi sunmuş, dilekçede, "Bu makaleyi kaleme alan gazetecinin ve yazısını yayınlayan editörlerin vatanseverliğini sorgulamak gerekiyor." ifadelerine yer verilmişti.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak mesleki faaliyetlerini yerine getiren ve iyi bir habercilik örneği gösteren gazeteci Çiğdem Toker’in yanındayız. Mahkemede gazeteciye karşı verilen kararı kınıyoruz. Yetkililere tekrar hatırlatıyoruz; Gazetecilik suç değildir. 

 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Turkey: Journalist Beritan Canözer Stands Trial For Five Years Prison Sentence Over A Bogus Terror-Related Charge

Next
Next

Turkey: Court Imposed Journalist Çiğdem Toker To Pay A Fine Of 30 Thousand Turkish Liras Over Her Report About Municipality’s Budget