Türkiye: Gazeteci Çiğdem Toker’in Duruşması Yedinci Kez Ertelendi

Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 1 Şubat, 2022
Available in: 🇬🇧 English

Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker’e karşı 80 bin TL manevi tazminat talebiyle açılan davanın yedinci duruşması bugün İstanbul’da görüldü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) bir yetkilinin tanık ifadesini dinledikten sonra taraflara savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi. Bir sonraki duruşma 31 Mart 2022'de görülecek. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak gazeteciye yönelik sindirme politikalarını kınıyoruz. Gazeteciler gerçeği yazdığı için gerçekdışı meblağlarla tazminat davaları açılamaz. Mahkeme heyetinden gazeteciye karşı tüm suçlamaların reddini talep ederek, beraat kararı verilmesini istiyoruz. Gazetecilik suç değildir.

Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in “İBB’den Vakıflara Hizmet Raporu” başlıklı haberine yönelik Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın (T3 Vakfı) 80 bin TL manevi tazminat talebiyle açtığı davanın yedinci duruşması Küçükçekmece 10. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü. İBB Meclisi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grup sözcüsü Tarık Balyalı’nın tanık olarak dinlenmesinin ardından mahkeme tarafların savunmalarını hazırlaması için ek süre vererek bir sonraki duruşmayı 31 Mart 2022 tarihine erteledi.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) aktardığına göre, bugün görülen duruşmaya gazeteci Çiğdem Toker katılmadı ancak avukatı Fahri Emeksiz duruşma salonunda hazır bulundu. Gazetecinin lehine tanıklık yapan CHP grup sözcüsü Tarık Balyalı’nın duruşmaya katılmasına davacı avukatı tepki gösterdi. Davacı avukatı müvekkilinin tanıkla daha önceden husumeti olduğunu iddia ederek tanığın gerçeğe aykırı beyanda bulunma şüphesinin bulunduğunu ifade etti. Mahkeme tanığı dinlemeye karar verdi.  

Mahkemede ifade veren Balyalı, Çiğdem Toker’i gazeteci olduğu için tanıdığını, gazetecinin yazıya konu olan raporların teyidi için tanığa başvurduğunu belirtti. Araştırmanın sonucunda gazetecinin elinde olan raporlarla edinilen bilgilerin eşleştiğini belirten tanık Balyalı, Çiğdem Toker’in haberin teyit edilmesinden sonra yazdığını söyledi. Konunun, İBB Meclisi’nin gündemine de taşındığını ifade eden dava tanığı, raporun sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili bir rapor olarak üst yönetime bilgi vermek amacıyla hazırlandığını da sözlerine ekledi. Eski yönetimin böyle bir raporun olmadığını bildirdiğini söyleyen Balyalı, “İşin özü, bu vakıflar ile belediye arasında yapılan anlaşmalar gereği yapılan harcamalar var. Doğrudan para aktarımı söz konusu değildir.” şeklinde konuştu.

Davacı avukatı mahkemeye tanık Tarık Balyalı’nın beyanını kabul etmediğini belirtti. Gazetecinin avukatı Fahri Emeksiz ise Çiğdem Toker’in sorumlu bir gazetecilik yaptığını vurgulayarak, dava dosyanın esasına ilişkin savunma yapmak için üzere ek süre talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme, tanık beyanlarına karşı savunmaların hazırlanması için taraflara ek süre verilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 31 Mart 2022 tarihinde görülecek.

Söz konusu davaya konu olan yazıda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bütçe raporlarında belediyenin 2018 yılına kadar kaydedilen nakdi ve ayni desteklerinin bilançosunda Cumhurbaşkanı yakınları tarafından yönetilen vakıflara 170 milyon TL’ye yakın nakdi yardım yapıldığı ortaya çıkmıştı. Vakıflar arasında, Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik ve Eğitim Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Türk Teknoloji Ekibi Vakfı (T3 Vakfı) bulunuyor. Bütçe raporlarında ayrıca çocuk istismarı iddiaları ile gündeme gelen Ensar Vakfı’na da 29 milyon TL yardım yapıldığı söylenmişti.

Yazının yayınlanmasının ardından 12 Şubat 2019'da T3 Vakfı'nın avukatları Abdullah Demircan ve Serkan Kaya, İstanbul Küçükçekmece Asliye Hukuk Mahkemesine tazminat talebinde bulunmak üzere şikayet dilekçesi sunmuş, dilekçede, "Bu makaleyi kaleme alan gazetecinin ve yazısını yayınlayan editörlerin vatanseverliğini sorgulamak gerekiyor." ifadelerine yer verilmişti.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazetecilere yazdıkları haberler nedeniyle ciddi meblağlar talep edilerek açılan tazminat davalarının, gazetecileri sindirmek amacıyla uygulanan yeni bir yöntem olduğuna inanıyoruz. Gazetecilerin mesleki faaliyetleri nedeniyle yargılanmaları kabul edilemez. Yetkililerden yargı yoluyla gazetecileri susturmaya çalışma girişimlerine son vermelerini talep ediyoruz. Çiğdem Toker gazetecidir. Hakkında yöneltilen tüm suçlamaların reddini ve gazeteciye yönelik beraat kararı verilmesini talep ediyoruz.

 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Myanmar: CFWIJ Concerned Regarding State Overreach In Digital Space

Next
Next

Turkey: No relief For Journalist Çiğdem Toker As The Hearing Was Adjourned For the Seventh Time