Türkiye: Gazeteci Derya Okatan’a Hapis Cezası İstendi

Yer: Türkiye, Ankara
Tarih: 26 Ocak, 2022
Available in: 🇬🇧 English

Gazeteci Derya Okatan’ın “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün Ankara’da görüldü. Mütalaasını sunan iddia makamı gazetecinin isnat edilen suçtan cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, mütalaaya karşı sanığın savunmasının hazırlanması için ek süre vererek duruşmayı 21 Nisan 2022’ye erteledi.  Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) savcılık talebini kınıyor. Türk yetkililere gazeteciliğin suç olmadığını hatırlatıyor, gazetecinin derhal beraatını talep ediyoruz. 

Gazeteci Derya Okatan’a 2019’da açılan soruşturma kapsamında “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması bugün Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bugün görülen duruşmaya gazeteci Derya Okatan katılırken avukatı mazeret bildirerek duruşmada bulunmadı. Esas hakkında mütalaasını sunan dava savcısı gazetecinin “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” suçundan sekiz yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Mahkeme, mütalaaya karşı savunmanın hazırlanması için süre vererek duruşmayı 21 Nisan 2022 tarihine erteledi.  

Gazeteciye yönelik Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan bir ihbar neticesinde başlatılan soruşturma kapsamında o dönem sorumlu yazı işleri müdürü olduğu Etkin Haber Ajansı’nın (ETHA) sosyal medya hesaplarında paylaşılan haberler suç unsuru sayıldı. 2018 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından Suriye’de Afrin’de başlatılan ‘Zeytin Dalı Harekatı’ sonucu yaşanan gelişmeler ve operasyona yönelik verilen tepkilere yer veren haberler söz konusu suçlamalarda yer aldı. 

Gazeteci ilk duruşmasında yaptığı savunmada bahsi geçen sosyal medya paylaşımlarını kendisinin yapmadığını, bu paylaşımlarım şiddet içermediğini ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söylemişti. 

Gazeteci 21 Şubat 2019’da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında evine düzenlenen polis baskınıyla Ankara’da gözaltına alınmıştı. 16 Şubat 2019’da Ankara’da, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği (TAYAD) tarafından düzenlenen eylemde gözaltına alındığı sırada bir polisin tacizine uğrayan üniversite öğrencisi Merve Demirel ile yaptığı röportajın ardından gözaltına alınan Okatan, ifadesi alındıktan sonra aynı gün serbest bırakılmıştı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak mesleki faaliyetleri ve kendisinin yapmadığı sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle Derya Okatan’a açılan davayı ve savcılık talebini kınıyoruz. Gazetecilik kamusal bir meslektir ve gazeteciler kamuoyunu bilgilendirmekle yükümlüdür. Türk yargısına gazeteciliğin suç olmadığını hatırlatıyor, gazeteci hakkında derhal beraat edilmesini talep ediyoruz.

 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Turkey: Journalist Derya Okatan Faces Up More Than Eight-Year Jail Term Over Her Journalistic Coverage

Next
Next

Türkiye: Gazeteci Hatice Şahin’in Yurt Dışı Yasağı Yine Kaldırılmadı