Türkiye: Gazeteci Buse Söğütlü’nün Yargılandığı Davada Hakim Değişti

Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 27 Ocak, 2022
Available in: 🇬🇧 English

Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü'nün yargılandığı davanın altıncı duruşması bugün görüldü. Kararın çıkması beklenen davada mahkeme başkanı değişti. Dava dosyası incelenmek üzere bir sonraki duruşma 3 Şubat 2022 tarihine ertelendi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), gazeteciyi yıldırmak amacıyla yapılan girişimleri kınıyor. Gazeteciliğin suç olmadığını yineliyor, Buse’nin derhal beraat edilmesini talep ediyoruz. 

Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü’nün, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Akın Gürlek'i eleştiren paylaşımlarına yönelik açılan dava bugün İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti. Duruşmada, mahkeme kararı beklenirken, hakimin değiştiği öğrenildi. Dava dosyasının incelenmesi için bir sonraki duruşma 3 Şubat 2022’ye ertelendi. 

Buse Söğütlü hakkında zamanın İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek’i eleştirdiği Twitter paylaşımıyla ilgili soruşturma başlatılarak hakkında hazırlanan iddianame 23 Mart’ta kabul edilmişti. 

İki sayfalık iddianamede, gazetecinin Halk Hukuk Bürosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarının tutuklanmasına ve toplamda 159 yıl ile cezalandırılmasına karar veren İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi ile ilgili paylaşımları yer alıyor. İddianamede hâkimden “mağdur” olarak bahsedilirken Buse Söğütlü’nün “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçundan cezalandırılması talep edilmişti. 

Buse Söğütlü'nün paylaşımı ile "söz konusu hakimi silahlı terör örgütü DHKP-C ve diğer marjinal sol örgütlerin hedefine soktuğu" iddia edilirken TCK 314/2 hükmünce cezalandırılması ve TCK md 53/1'de yer alan belirli haklardan yoksun bırakılması talep edilmişti. Gazeteci, altı yıldan 13 yıla kadar hakkında hapis cezası istemiyle yargılanıyor. 

Bir önceki duruşmada, iddia makamı esas hakkındaki mütalaasını mahkeme heyetine sunmuş, gazetecinin "terörle mücadelede görev alan kişileri hedef almak" suçundan cezalandırılmasını talep etmişti. Duruşma bugüne ertelenmişti. Daha öncesinde ise MİT ve Terörle Mücadeleden talep edilip incelenen dosyalar sonucu gazetecinin herhangi bir terör örgütüyle bağlantısı olmadığı kabul edilmişti. Ancak, hakkında hazırlanan iddianamede söz konusu suçlamalara dair herhangi bir suç unsuru bulunmamasına rağmen, mahkeme başkanı Söğütlü’nün bu sefer de ‘kamu görevlisine hakaret’ suçlamasından ek savunma hazırlamasını talep etmişti.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, Buse Söğütlü'nün davasını yakından takip ediyor ve davanın sonuçlanmasını geciktiren gerekçelerin gazeteciyi sindirmek amacıyla yapıldığına inanıyor. Gazeteciye yöneltilen suçlamalarla ülkedeki ifade özgürlüğü yok sayılıyor. Türk hükümetini ve yargısını ifade ve basın özgürlüğünü savunmaya ve gazeteciye yönelik uygulanan sindirme politikalarından vazgeçmeye çağırıyoruz.

 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

India: Journalist Rana Ayyub Hit With Thousands Of Rape, Death Threats

Next
Next

Turkey: New Court Bench Takes Over Journalist Buse Söğütlü’s Trial