Türkiye: CFWIJ, Sedef Kabaş'a İkinci Kez Açılan “Cumhurbaşkanı’na Hakaret” Davasını Kınıyor

Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 9 Mart, 2023
Available in: 🇬🇧 English

Gazeteci Sedef Kabaş, geçen yıl aynı suçlamayla 49 gün tutuklu kaldıktan sonra, yine Cumhurbaşkanı'na hakaret etmekle suçlanarak hakkında bir kez daha dava açıldı. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, Kabaş aleyhindeki tüm suçlamaların derhal düşürülmesini talep ediyor.

Gazeteci Sedef Kabaş, neredeyse bir yıl önce, 11 Mart 2022 tarihinde karşı karşıya kaldığı davanın aynısı ile bir kez daha karşı karşıya. 22 Ocak 2022'de Kabaş, bir atasözü kullandığı için Tele 1 kanalında yayınlanan bir televizyon programın ardından tutuklandı. Kabaş 49 gün tutuklu kaldıktan sonra “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan iki yıl dört ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bu sefer Kabaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı “onurunu zedelemeye” yönelik çok sayıda tweet atmak ile suçlandı. Kabaş aleyhine 25 tweeti delil olarak gösteren savcı, “Cumhurbaşkanının onurunu zedeleme kastı” olduğunu iddia etti ve gazetecinin cezalandırılmasını etti. Mahkeme sadece yedi gün içinde duruşma tarihi verdi. İlk duruşma 22 Haziran 2023 tarihinde görülecek.

Savcıya sunduğu ifadesinde Kabaş, maruz kaldığı hukuki tacize dikkat çekti ve “Eleştiri gazetecilik görevinin temel ilkelerinden biridir.” ifadesini kullandı.

Savcı Kabaş aleyhine hazırladığı dosyaya 25 adet tweet ekledi. Bu tweetlerden özellikle ikisi niteliği bakımından dikkat çekti. Kabaş'ın kişisel hesabından 7 Ocak 2021'de paylaştığı bir tweet, gazeteciye karşı delil olarak sunulduğu halde tweetteki açıklamalar gazeteciye ait değildi. Kabaş sadece bir NBC muhabirinin 6 Ocak 2021'deki ABD Başkanlık Sarayı baskını sonrasında yapılan açıklamayı yorumlarken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı “diktatör” olarak adlandırmasını çevirmişti.

Başka bir tweette, 17 Şubat 2021'de Kabaş sadece İYI Parti lideri Meral Akşener’in Erdoğan'ı “sağduyudan yoksun” olarak adlandırmasını aktarmıştı.

Kabaş'ın beş yıllık bir dönemde, 2016'dan 2021'e kadar paylaştığı tweetler arasında gazetecinin Covid-19 salgını sırasında aşı politikasına yönelik eleştirilerini içeren tweetler de bulunuyor. Diğer tweetler, 2021'de muhalefet partilerinin yönelttiği 128 milyar doların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezervlerinden eksik olduğu iddialarını içeren o zamanki popüler soru olan “128 milyar dolar nerede?”yi içeriyor.

İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi gazeteci Sedef Kabaş'ın davasına 22 Haziran 2023'te başlayacak.

Kabaş konuya ilişkin şunları söyledi: “Attığım tweetlerin çoğu olgusal gerçeklere dayalıdır. Olmayan, farazi bir şeyin üzerine yazılmış değildir. Zaten basında haber olmuş, kamuya mal olmuş olaylar üzerine yaptığım yorumlar, eleştirilerdir. 30 yıllık gazeteciyim. Gazetecilik sorumluluğunun en temel ilkesi eleştiri yapmaktır, güç odaklarına hesap sormaktır.”

“Dolayısıyla bu tweetler, gazetecilik mesleği kapsamında değerlendirilmelidir. Bu tweetleri yazarken basın ve ifade özgürlüklerimi kullandım. Bu tweetlerin hiçbirinde kimseye yönelik kişilik haklarını zedeleyici hakaret, küfür söz konusu değildir. Tam tersine, hakkımda açılan bu soruşturmalar ve hakkımda verilen beraat kararlarının bozulması talepleri yargının şahsıma yönelik baskı kurma, susturma ve rencide etme aracı olarak kullanıldığının göstergesidir.”

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Sedef Kabaş’ın yanındayız. Bu utanç verici davalar, önlem almadan gücün kötüye kullanılmasını teşvik etmektedir. Kabaş'ın gazetecilik faaliyetlerini ve kariyerini zedelemeyi amaçlayan bu asılsız suçlamaların Türk mahkemesi tarafından derhal düşürülmesini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.

 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Zambia: Police Detain TV Reporters Covering Protest – CFWIJ Condemns Police Interference

Next
Next

Turkey: CFWIJ Denounces Another Lawsuit Against Journalist Sedef Kabaş