Türkiye: CFWIJ, Gazeteci Rojin Altay'ın Sebepsiz Yere Dört Gün Gözaltında Kalmasını Kınıyor

Yer: Türkiye
Tarih: 1 Şubat 2023
Available in: 🇬🇧 English

Gazeteci Rojin Altay, İstanbul'dan Diyarbakır'a giden uçağa binmek isterken gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi hakkında hiçbir bilgi verilmedi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Rojin Altay'a yönelik devam eden yasal tacizin durdurulmasını talep ediyor. 

28 Ocak'ta Yeni Yaşam gazetesinde çalışan gazeteci Rojin Altay, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Altay, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Diyarbakır'a giden uçağa binecekken İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Altay, Vatan Caddesi üzerindeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Emniyette Altay'ın babası aranarak kızının gözaltına alındığı haberi verildi. Hemen ardından gazetecinin avukatı Sercan Korkmaz, Altay ile görüşmek için Vatan Emniyet Müdürlüğü'nü aradı. Kendisine gazeteci hakkında 24 saat izlenme kısıtlama kararı olduğu bilgisi verildi. Altay'ın gözaltına alınmasına dair ise hiçbir gerekçe sunulmadı.

29 Ocak Pazar günü avukat Sercan Korkmaz'ın Altay ile görüşmesine izin verildi. Ancak gazetecinin dosyasına uygulanan gizlilik kararları nedeniyle tutukluluk gerekçesi açıklanmadı. Savcı, gözaltı süresinin 24 saat daha uzatılmasına karar verdi. Pazartesi günü, savcı bir kez daha 24 saat daha uzatma emri verdi ve gazeteci toplamda dört gün boyunca gözaltında kaldı. 1 Şubat’ta İstanbul Adliyesi'ne getirilen gazeteci Rojin Altay, savcılık ifadesini tamamladıktan sonra adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Ayrıca Yeni Yaşam'ın internet sitesi yeniyasamgazetesi3.com henüz bilinmeyen bir nedenle erişime kapatıldı. Web sitesine hala ulaşılamıyor ancak yeniyasamgazetesi4.com adı altında yayın hayatına devam ediyor.

Ayrıca Yeni Yaşam Genel Yayın Yönetmeni Osman Akın hakkında da soruşturma başlatıldı. İstanbul 9. Asliye Ceza Mahkemesi, 7 Haziran 2022 tarihli Yeni Yaşam sayısının toplatılmasına karar verdi. Akın hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla dava açıldı. Akın, yayınlanan haberlerin suç unsuru içermediğini ifade etti ve suçlamayı kabul etmedi.

Bu, Rojin Altay'a yönelik ilk yasal taciz ve gözaltı vakası değil. Altay, 4 Şubat 2021'de İstanbul'da Birleşik Mücadele Kuvvetleri'nin (BMG) kurulmasına ilişkin basın açıklamasının ardından polis müdahalesi sırasında kısa süre gözaltına alındı.

31 Temmuz 2021'de Altay, bir grup gazeteciyle birlikte Konya'da aynı aileden yedi kişinin öldürülmesini protesto etmek için toplanan kalabalığı takip ediyordu. Eyleme karşı çıkan bir grup insan, gazetecilere fiziksel saldırıda bulundu. Saldırganlar, gazetecilerin cep telefonlarına ve çantalarına el koymaya çalıştı. Bu sırada polis saldırıya müdahale etmedi.

2022'de CFWIJ, Türkiye’de kadın gazetecilere yönelik 150’den fazla hak ihlali ve şiddet vakası kaydetti. Devlet, gazetecileri hedef almak için rtüm kurumlarını seferber etti. 2022’de en az 50 kadın yasal tacizle karşı karşıya kaldı ve 47 kadın polis tarafından sahada saldırıya uğradı. Kadın gazeteciler, hükümet politikalarını eleştirdikleri için bir de çevrimiçi organize trol kampanyaları aracılığıyla da hedef alındı. Onları susturmaya yönelik bu sindirme taktiklerine rağmen kadın gazeteciler, mesleklerini layıkıyla yerine getirmeye devam ediyor.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, Türkiye'de eleştirileri baltalamak için her türlü yöntemin kullanılmasını kınıyor. Rojin Altay gibi gazeteciler, bağımsız ve tarafsız bilginin yayılması için kritik bir rol oynamaktadır. Gazetecilik suç değildir. Bu onurlu bir kamu hizmetidir.

 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Kazakhstan: Well-known Journalist’s Car Vandalized, And Her Son Threatened At Gunpoint – CFWIJ Calls On Police To Act

Next
Next

Ireland: Attempt To Smear Kitty Holland Following Report On Migrant Camps – CFWIJ Calls On Social Media Companies To Act