Türkiye: CFWIJ Gazeteci Buse Söğütlü’nün Beraatini Memnuniyetle Karşılıyor

Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 3 Şubat, 2022
Available in: 🇬🇧 English

Gazeteci Buse Söğütlü'nün yargılandığı davanın yedinci duruşması bugün İstanbul’da görüldü. Mahkeme gazetecinin bütün suçlamalardan beraatine hükmetti. Ancak aynı mahkeme gazeteciye yönelik ‘kamu görevlisine hakaret’ suçlamasından suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak Buse hakkında verilen beraat kararını memnuniyetle karşılasak da hakkında tekrar suç duyurusunda bulunulması açıkça gazetecinin sindirilmek istendiğini kanıtlar niteliktedir. Bu durumun kabul edilmesi mümkün değildir. 

Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü’nün, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Akın Gürlek'i eleştiren paylaşımlarına yönelik açılan dava bugün İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti. Karar beklenen duruşmada mahkeme gazetecinin bütün suçlamalardan beraat etmesine karar verdi. Ancak mahkeme, gazeteciye ‘kamu görevlisine hakaret’ suçlamasından suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. 

Bugün görülen duruşmada, iddia makamı Buse hakkında 14 Eylül 2021 tarihinde mahkemeye verdiği mütalaasını tekrar ederek gazetecinin cezalandırılmasını talep etti. Bir önceki duruşmada, mahkeme heyeti değiştiği için dosya zabıtı tekrar okundu. Hemen ardından söz alan gazeteci Buse Söğütlü, esas hakkında savunmasını bir önceki duruşmada yaptığını belirterek, bir ekleyeceğinin olmadığını söyledi. Mahkeme gazetecinin beraatine hükmetti. 

Buse hakkında zamanın İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek’i eleştirdiği Twitter paylaşımıyla ilgili soruşturma başlatılarak hakkında hazırlanan iddianame 23 Mart’ta kabul edilmişti. İki sayfalık iddianamede, gazetecinin Halk Hukuk Bürosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarının tutuklanmasına ve toplamda 159 yıl ile cezalandırılmasına karar veren İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi ile ilgili paylaşımları yer alıyordu. İddianamede hâkimden “mağdur” olarak bahsedilirken Buse Söğütlü’nün “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçundan cezalandırılması talep edilmişti. 

Gazetecinin paylaşımı, "söz konusu hakimi silahlı terör örgütü DHKP-C ve diğer marjinal sol örgütlerin hedefine soktuğu" iddia edilmiş, hakkında altı yıldan 13 yıla kadar hapis cezası istenmişti. 

Ayrıca yargılama sürecinde gazeteci hakkında daha önce görülen davalarda yurtdışı yasağı kaldırılmasına rağmen Emniyet gazetecinin pasaportunu iade etmemiş, gazetecinin eğitim hakkı engellenmişti. 2 Ağustos’ta ECPMF’in Leipzig’teki JiR burs programına kabul edilen gazeteci, pasaportunun iade talebi reddedildiği için programa katılma hakkını kaybetmişti.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Buse hakkında verilen beraat kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak tekrar suç duyurusunda bulunulması, gazeteci hakkında açıkça sindirme ve susturma politikalarının uygulandığını gösterir niteliktedir. Basın ve ifade özgürlüğüne yönelik bu girişimler kabul edilemez.

 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

India: CFWIJ Condemns Forceful Shut Down of Kashmir Press Club

Next
Next

Turkey: CFWIJ Welcomes The Acquittal Of Journalist Buse Söğütlü