Türkiye: Altı Yıldır Süren Davanın Ardından Gazeteci Yasemin Çongar’a Hapis Cezası Verildi

Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 4 Mart, 2022
Available in: 🇬🇧 English

Kapatılan Taraf gazetesinin eski yöneticisi Yasemin Çongar'ın yargılandığı davadan altı yıl sonra karar çıktı. Gazeteci, “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek” suçundan üç yıl dört ay hapis cezası verildi. Mahkeme, Yasemin’in “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme amacı dışında kullanma, hile ile alma çalma” ve "devlet güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin belgeleri açıklamak" suçlamalarından beraat edilmesine karar verdi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) verilen kararı kınıyor. Altı yıldır asılsız suçlamalarla sürdürülen davada verilen kararın reddini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.

Kapatılan Taraf gazetesinin eski yöneticileri Yasemin Çongar, Ahmet Altan ile çalışanları Yıldıray Oğur ve Mehmet Baransu’nun, Genelkurmay’a ait “Egemen Harekât Planı” adlı gizli belgeyi yayınlamaları iddia edilerek haklarında “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin, ifşa ve imha etme” suçlamasıyla yargılandıkları davanın 39’uncu duruşması bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Bugün görülen duruşmada Yasemin Çongar’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu hazır bulundu. Mehmet Baransu ve avukatının savunmasının ardından söz alan avukat, ‘Egemen Harekât Planı’nın hiçbir yerde yayınlanmadığını yineledi. Avukat Anayasa Mahkemesi’nin konuya dair kararını mahkeme makamına hatırlatarak, “Yayınlandığını gösterir hiçbir delil bu dosyanın içinde yok. Tam da aksine AYM’nin bağlayıcı kararı var yayınlanmadığına ilişkin.” ifadelerini kullandı.

Kararını açıklayacağını duyuran mahkeme verdiği aranın ardından Yasemin Çongar, Ahmet Altan ile çalışanları Yıldıray Oğur hakkında "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek” suçundan üç yıl dört ay hapis cezası verdi. Mahkeme, Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’un “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme amacı dışında kullanma, hile ile alma çalma” ve "devlet güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin belgeleri açıklamak" suçlamalarından ise beraat edilmesine hükmetti.

Mehmet Baransu ise “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek” ve “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama” suçlarından toplamda 13 yıl hapis cezasına çarptırdı. 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak mahkeme kararını kınıyoruz. Altı yıldan fazladır süren bir davada asılsız suçlamalara maruz kalan gazeteciler hakkında derhal kararın reddini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.

 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Russia: Kremlin Intensifies Press Censorship, Criminalizes “Fake” War Coverage

Next
Next

Turkey: Justice Did Not Prevail For Yasemin Çongar, After Six-year Long Trial Journalist Sentenced To Prison Over Obtaining Classified Information Of The State Charge